Wat is Kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid

Als u geld wil lenen wordt er naar verschillende dingen gekeken zoals, uw inkomen en uw kredietwaardigheid. Maar wat is dat kredietwaardigheid eigenlijk? U bent kredietwaardig als u al uw inkomende rekeningen kunt betalen. Banken willen vaak alleen geld aan bedrijven lenen als ze kredietwaardig zijn, anders lopen de banken te veel risico. Hetzelfde geld voor particulieren. Wanneer uw op de zwarte lijst staat betekend het dat u schulden hebt, de kans is dan groot dat een bank geen lening wil verstrekken. Niet alleen bedrijven en particulieren hebben een bepaalde kredietwaardigheid, ook landen krijgen een bepaalde rating.

Hoe meten instellingen kredietwaardigheid?Kredietwaardigheid

Veel factoren worden gemeten om een credit rating te maken. Kredietwaardigheid van landen en grote instellingen krijgen zo een credit rating. De rating wordt uitgedrukt in de letters A,B,C & D. AAA betekend dat het land zeer kredietwaardig is. Krijgt de instelling of het land een D- score dan is er geen kredietwaardigheid en zullen de banken hoogstwaarschijnlijk geen lening verstrekken. België heeft bijvoorbeeld een rating AA wat dus goed is.

Bij particulieren word er over het algemeen naar vier zaken gekeken

  • Uw verleden: betaald u elke maand netje uw hypotheek? Bent u in het verleden falliet verklaard. De bank moet weten dat ze u kunnen vertrouwen als persoon.
  • Kunt u de lening afbetalen: is de hoogte van het gewenste bedrag realistisch? Hoe meer geld u leent hoe hoger de maandelijkse lasten zijn. Een financier heeft het niet altijd bij het rechte eind, om het risco zoveel mogelijk te verkleinen worden er zoveel mogelijk negatieve scenario’s bedacht en bekeken.
  • Beschikt u over voldoende eigen geld: een eis van de banken is dat een gedeelte van de winst in het bedrijf blijft. Hoe groter het gedeelte is, des te beter voor de bank en u.
  • hoe groot is de onderpand: voor financiele instellingen zijn onderpanden en zekerheden belangrijk. Door onderpanden loopt de bank minder risco. Als u beschikt over voldoende onderpand kan de bank een lage risco-opslag berekenen.

Kredietwaardigheid heeft u voor een groot deel zelf in de hand. Een betere score betekend betere voorwaarden om te lenen. Voor het laatste nieuws en tips over lenen, kunt u terecht op onze site.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
Pinterest
Pinterest
SOCIALICON